Cultureel Kunstzinnige Vorming
MEET&GREET
DOCUMENTAIRE
#FOLLOW-ME
We hebben in de klas een documentaire gekeken over Instagram en de bot-accounts; #follow-me. Ik vond het best heftig om te horen allemaal. Ze voerden een interview met een persoon die volgers en likes en comments verkoopt aan mensen die op Instagram dus populairder willen worden. Hij zei dat hij dus al miljoen euro heeft verdient met het verkopen van die dingen. Hij maakt dan nep-accounts die de opdrachten dan uitvoeren. Ik vind dat persoonlijk best bizar. ik kijk nu met een heel ander beeld naar Instagram, wetende dat er zo veel nep-accounts staan. Het heeft best wel een indruk op me gemaakt.
Film: Get out
We hebben in de les gekeken naar de film Get Out. Het ging over een stel waarvan de man een donkere huidskleur heeft. De man ging de ouders van de vrouw ontmoeten. Het gezin van de blanke vrouw blijkt donkere mensen te hersenspoelen. Zodra de donkere man daar achter komt probeert hij te ontsnappen.
Ik denk dat de film het genre een deel horror is omdat er toch wel een aantal vreemde en soms enge stukjes in zitten, na mijn mening, en vooral op het einde een hoop bloederige stukken, maar ook mysterie omdat er vaak vage momenten in zitten waar je bij denkt "wat is hier zojuist gebeurd". Af en toe zitten er ook wat grapjes in dus is het ook nog een beetje comedy.
De boodschap achter het verhaal is denk ik dat mensen tegenwoordig heel normaal doen over donkere mensen, terwijl ze er eigenlijk heel anders over denken. Iedereen weet dat het er zit, dat ene kleine beetje racisme, maar niemand komt er voor uit. Met deze film wordt dat stukje racisme goed naar voren gebracht, op een grappige maar toch duidelijke manier.
Ik vind het een leuke film om naar te kijken, en dan niet op de prettige manier maar geboeid. Om sommige stukjes kon ik wel lachen maar andere momenten vond ik wel spannend en keek ik liever even weg. Door dit evenwicht van genres was het een film die ik zeker zou aanraden. Ik vond dat de boodschap erg goed is binnengekomen en dus goed is weergeven. Ik vind het ook wel bijzonder dat er een film is gemaakt over dit onderwerp, namelijk racisme, want dat is toch altijd wel een tricky onderwerp. Ik vind dat dat in deze film erg goed is gedaan.
Kortom, zeker een aanrader!
SHAME FAME
Als begin van de derde periode hebben we de documentaire 'Shame fame' gekeken. De documentaire gaat over filmpjes die mensen maken van mensen die gekke dingen doen en die worden zonder toestemming online gezet. Mensen die op die filmpjes staan krijgen hiermee een slechte reputatie en verliezen in het ergste geval hun baan.
​
Ik vond het persoonlijk een hele indrukwekkende documentaire omdat het mij aan het denken heeft gezet. Ik heb laatst ook zelf een soortgelijke ervaring meegemaakt dus ik ben me er wel bewust van geworden. Ik vond de documentaire zelf wel een beetje vaag omdat je niet goed te weten bent gekomen wat de mening van de maker is. Tijdens het kijken moest ik steeds denken aan hoe ik het zou vinden als mij zoiets overkomt, hoe ik het zou vinden als mijn reputatie wordt verpest door zo'n video. Hierdoor heeft het dus echt wel een impact op mij gemaakt, en ben ik me er dus veel bewuster van geworden.
DEEP FAKE NEWS
De documentaire gaat over deep fake news. Deep fake news is verzonnen nieuws, dingen die niet waar zijn, maar het is niet alleen nieuws, het zijn ook dingen die worden gemaakt. Een voorbeeld die in de documentaire is gegeven is een computerprogramma waarbij ze het hoofd van een willekeurig persoon dingen kunnen laten doen. Dingen laten zeggen die ze helemaal niet in het echt zeggen of handbeweging laten maken die ze eigenlijk helemaal niet maken.
Ik vond het erg indrukwekkend om te zien hoe dit wordt gedaan en dat het überhaupt mogelijk is, ik wist helemaal niet dat het bestond en dat het kon. Ik begin nu wel af en toe te twijfelen of dingen ik online zie, nog wel echt waar zijn, of dat het ook niet zo 'gemaakt' is. Ik vond het anderzijds wel erg interessant om te zien hoe dat het werkt, zo gaaf dat wij Nederlanders al zo ver zijn in de technologie.